Ερευνα της Κάπα Research

«Ναι» στην απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους λένε έξι στους 10 καπνιστές

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 18:15

URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1657753Περισσότεροι από έξι στους 10 καπνιστές και το 95% των μη καπνιστών θεωρούν θετικά τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε εστιατόρια και ταβέρνες. Επίσης, το 10% των καπνιστών δήλωσε ότι θα διακόψει το κάπνισμα λόγω των νέων μέτρων και το 43% ότι θα το ελαττώσει.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της κοινής γνώμης για την απαγόρευση του καπνίσματος που πραγματοποίησε η Κάπα research για το Ινστιτούτο Κοινωνικής καις Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε δείγμα 2.037 ενηλίκων καπνιστών και 2.006 ενήλικων μη καπνιστών. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοίνωσε και σχολίασε στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Aν. Kαθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και διευθυντής του ΙΚΠΙ κ. Γιάννης Τούντας.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Δ. Αβραμόπουλος: Το κάπνισμα εξάρτηση που πλουτίζει κάποιους
Δ. Αβραμόπουλος: Το κάπνισμα εξάρτηση που πλουτίζει κάποιους
Μιλώντας στην εκδήλωση ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε τη συναίνεση της κοινωνίας για την εφαρμογή των νομοθετικών μέτρων που προβλέπουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους από την 1η Ιουλίου 2009.

«Με την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Καπνίσματος για πρώτη φορά στη χώρα μας αποκτήσαμε στοχευμένη και στρατηγικά σχεδιασμένη πολιτική για την προώθηση και διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, τόνισε ο Yπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι όλες οι ενέργειες του Σχεδίου Δράσης και ο επικείμενος νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους από 1-7-2009 αποτελούν βαθιά τομή στα θέματα πρόληψης και προστασίας της υγείας των πολιτών.

Σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ‘έχουμε όλοι καθήκον και υποχρέωση να εργαστούμε και να συνεργαστούμε μαζί αποτελεσματικά, για να ανακόψουμε τη θανατηφόρα αυτή επιδημία του καπνίσματος. Αυτό το στόχο έχει και η πρωτοβουλία της «Εθνικής Συμμαχίας κατά του καπνίσματος». η εκστρατεία θα αναβαθμίσει την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος, θα επηρεάσει την απόφαση των καπνιστών για να σταματήσουν το κάπνισμα και θα ενισχύσει την απαίτηση της κοινής γνώμης για την προώθηση και προαγωγή περιβάλλοντος, απαλλαγμένου από καπνό στους δημόσιους και εργασιακούς χώρους».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για το κάπνισμα «Σπύρος Δοξιάδης-Γιώργος Γεννηματάς» κ. Παν. Μπεχράκης, σχολίασε ότι «με την εφαρμογή του νόμου από την 1η Ιουλίου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καλούνται σε μια επαναδιαχείριση της καπνιστικής τους συνήθειας, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας, που επιβάλλουν την προστασία των μη καπνιστών από το υποχρεωτικό κάπνισμα στο οποίο υποβάλλονται σε δημόσιους χώρους εργασίας, διασκέδασης, Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κ.λ.π.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία του Patrick Reynolds, Ιδρυτή του “Ιδρύματος for a Smokefree America” και απόγονο πρώτης γενιάς της οικογένειας της γνωστής καπνοβιομηχανίας. «Η μόνη ανάμνηση που έχω από τον πατέρα μου είναι ενός ανθρώπου που πέθαινε από εμφύσημα, το οποίο οφειλόταν στο κάπνισμα. Η σημερινή μου διεθνής ενασχόληση με το ζήτημα του καπνίσματος, που αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή, ελπίζω να αλλάξει τα πράγματα», ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. P. Reynolds ο οποίος εξήγησε ότι «αυτό που επιθυμεί είναι να ενημερώνει τον κόσμο για τις επιπτώσεις του καπνίσματος και να συμβάλλει στην αποδοχή των μέτρων απαγόρευσης». «Οφείλω – συνέχισε - να συγχαρώ την Ελλάδα για την απόφασή της να ακολουθήσει την ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινότητα και να ψηφίσει το νέο νόμο, ο οποίος θα μειώσει σημαντικά την έκθεση των μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα και θα χαροποιήσει την πλειονότητα των επισκεπτών της Ελλάδας».

Την εμπειρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μετέφερε στην εκδήλωση ο Kαθηγητής του School of Public Health του Πανεπιστημίου του Harvard κ. Gregory Connolly, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την εφαρμογή των νέων μέτρων θα μειωθεί το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι στις ΗΠΑ, όπου τα τελευταία χρόνια εφαρμόσθηκαν αυστηρά αντικαπνιστικά μέτρα, πάνω από το 50% των Αμερικανών συχνάζουν πλέον σε εστιατόρια και μπαρ στα οποία απαγορεύεται τελείως το κάπνισμα.